JAVNA RAZSVETLJAVA - ALI JO RES POTREBUJEMO?


Vprašam vas, kolikokrat se sprehajate ponoči, npr. ob 1. ponoči?

Naš svet  je miljone let deloval v normalnem ciklu dneva in noči, mi skupaj z vsemi živimi bitji smo se prilagajali na to. Množično postavljanje javne razsvetljave zadnjih par desetletij je pravzaprav hitra in intenzivna sprememba za vse in že se kažejo njeni negativni vplivi. Tako okoljski, zdravstveni in finančni.

Predavatelj Andrej Mohar z društva Temno nebo nam je razkril mnoge ugotovitve njihovega raziskovanja javne razsvetljave. Ali smo res bolj varni, ko imamo vse osvetljeno? Na cesti zagotovo ne. Ker vozniki vidijo okolico, pravzaprav vozijo hitreje po naseljih in cestah, kar pa ni varen ukrep. V temi vozimo previdneje.
Ali je v mestih z javno razsvetljavo na ulicah manj kriminala? Kdo od vas je bil že okraden na cestah Loške doline, ali pa so vam sredi noči vdrli v hišo? Zakaj pričakujete, da bo v prihodnosti še več kriminala? Vsa skladišča so osvetljena, ker mislijo, da si ljudje tako ne upajo okrasti. Kaj pa, če jim samo tako olajšamo delo? 

Z lučmi preganjamo skupine ljudi, ki se »zakajajo » ali počnejo kakorkoli zakonsko spornega. V Loški dolini je še vedno veliko temnih prostorov, se bodo pa tja premaknili. Sploh pa je to socialni problem. Mladini in ljudem je potrebno dvigniti motivacijo, da bodo počeli kaj drugega. Kriminal in povečanje jemanja različnih opojnih susbtanc je povezano s slabim ekonomskim  stanjem države, posameznikov in drugih psiholoških problemov in ne temo!

Poleg neoporečne vode, gibanja in zdrave prehrane je za naše dobro počutje in zdravje pomemben kakovosten spanec! Ta pa je moten ob premočni in neustrezni  nočni razsvetljavi. Ob temi se nam v telesu izloča hormon melatonin, ki poskrbi za mirno spanje. Svetila, ki svetijo v modrem spektru (bele LED in metalhalogenidne žarnice, ki so večinoma v prodaji) prekinejo tvorbo melatonina, naš spanec je slab in moten. Dolgotrajno izpostavljanje takim razmeram lahko vodi dorakavih obolenj (rak na dojki, rak na prostati). Poleg tega svetilke z belo svetlobo bleščijo in mnogo bolj privabljajo žuželke kot druge barve. Bela svetloba močno onesnažuje nočno nebo, ker se 16 - krat bolj siplje kot ostale. Zato uporabljajmo zunanja in notranja svetila, ki svetijo v rumenem delu spektra  (LED v rumenem delu spektra ali visokotlačne natrijeve svetilke).

Svetloba vpliva na nočno aktivne živali. Žuželke se ustavijo na lučeh, se ne parijo, ne hranijo,se izčrpajo v nenehnem kroženju okrog luči in imajo zato manj potomcev in možnosti preživetja. Zavedati se moramo, da žuželke vseh vrst opravljajo pomembno vlogo opraševanja rastlin, ki so naša hrana! Tudi na obdelovalne površine pod lučjo prileti več »škodljivcev« (s stališča človeka, škodljivci v naravi ne obstajajo), paradižnik sploh ne uspeva, če je izpostavljen umetni svetlobi. Cerkve so priljubljeni domovi netopirjev. Zaradi razsvetljave kasneje izletijo na lov za hrano, posledično manj pojejo in imajo manj možnosti, da njihovi mladiči in sami v času hiberniranja preživijo.

Javna razsvetljava ima določena pravila. Pomembno je, da je snop luči usmerjen direktno v tla, luči morajo biti tako zasenčene, da ne svetijo nad vodoravnico, ker drugače močno svetlobno onesnažujejo. Nekatere luči  v Loški dolini svetijo 5x več kot bi bilo potrebno.

Ali je javna razsvetljava znak napredka? Pa poglejmo po posameznih državah. Nemčija in Avstrija, ki imata višji bruto proizvod kot mi ter višje plače in standard življenja, ne postavljata razsvetljave. Nočno nebo je manj onesnaženo v Berlinu kot v vasi Brnik pri Kranju. Ker vedo, da je gospodarska kriza, varčujejo! Kaj pa Grčija, Španija in Italija? Te so prve po količini javne razsvetljave v Evropi in kje so trenutno? V dolgovih in ekonomskem zlomu države! Za postavitev ene svetilke ob cesti plačamo 7000 eurov (podatek velja za občino Ljubljana). Zdaj pa seštejte, koliko jih je samo v Loški dolini. Letni strošek elektrike za javno razsvetljavo v naši občini znaša 35.000 eurov, brez vasi Dan in Markovec, kjer razsvetljava še ne deluje. Baje, da je to malo denarja, minimalno. Malo računajmo in naredimo seštevek za celo državo. Bajni denarji, kjer bi se dalo mnogo privarčevati. Standarde za razsvetljavo postavljajo proizvajalci sami in služijo dober denar na naš račun! Naši politiki pa raje varčujejo na ljudeh. Prenehajmo jamrati, da ni denarja, denar je, samo gre za nepotrebne stvari! Raje imamo javno razsvetljavo, ki sveti duhovom ponoči, kot da drugače poskrbimo zase in svoje bližnje.

Z razsvetljavo povzročamo svetlobno onesnaženje in tako izgubljamo stik z vesoljem! Življenje in vesolje je čudež. Da vidimo zvezde, Rimsko mlečno cesto je že privilegij. Loška dolina bi lahko to vključila v svojo turistično ponudbo. Ljudje si želijo prvinskosti, ker je že redka in ne mest, ki so si v vsem enaka. Loška dolina ne potrebuje nobenih velikih investicij za turizem in kakovostno življenje, ker narava vse poskrbi.

 Predlogi Društva Natura Kultura so:

- Ugašanje luči  javne razsvetljave po določeni uri (npr. polnoči). Ali pa da gori vsaka četrta luč ali pa da se luči nastavi na senzor. Tako zmanjšamo svetlobno onesnaževanje in varčujemo energijo.

- Prenova in upoštevanje pravil gradnje razsvetljave, ki je nam in okolju prijazna.

- Želimo si, da se v vaseh Podcerkev, Nadlesk in Vrh ljudje odločimo in rečemo: »Ne hvala, mi tega ne potrebujemo!« in ohranimo temo. Naša odločitev bo okolju prijazna, izognili se bomo nepotrebnemu trošenju denarja in posebni bomo!

- Poskusite hoditi v temi. Po nekem času se vam oči prilagodijo in tudi v temi lahko marsikaj vidite!

Ste še prepričani, da javno razsvetljavo potrebujemo?
Helena Bavec  

 Cerkev v Podgori nepravilno osvetljena, zakaj je nujno, da je osvetljena, tudi ni tehtnega razloga. (foto Andrej Mohar)

Previsoka in preveč na gosto postavljena javna razsvetljava na cesti Iga vas - Pudob. Tudi svetilnost bi se dalo zmanjšati. (foto Andrej Mohar)

 
Razsvetljava parkirišča in cerkve pokopališča v Viševku. Take ukrepe imamo, da mladina ne kadi, pije alkohola in se ne drogira v bližini pokopališča. (foto Andrej Mohar)

Helena Bavec

Instagram