PRIDELAVA SEMEN: ČESEN

ČESEN

Pridelovanje česna na domačem vrtu je zelo enostavno. Ohranjanje dobre kakovosti pa zahteva nekaj skrbi in pozornosti. Pomembno je pletje, ker česen ne mara konkurence. Zalivanje in ne zalivanje, spravilo ob pravem času in pravilno sušenje so pomembni za pridelek kvalitetnih strokov. Česen lahko raste v precej raznolikih tleh, ampak najraje ima dobro pretočna ilovnata tla z veliko organske snovi, zato je dobro predel, kjer ga bomo sadili, obogatiti s kompostom, hkrati pa je kolobarjenje (se pravi vsakoletna menjava območja sajenja) dobra praksa. Tla moramo pred sajenjem tudi dobro obdelati in zemljo razrahljati. Za večino sort česna je najbolje, če jih posadimo v jeseni. Čas sajenja mora biti ravno pravšen, da imajo korenine možnost za razvoj in da vrhovi ne prebijejo površja pred zimo. Česen, ki ga posadimo spomladi pa dozori precej pozneje kakor jesenski.

Česen za sajenje
Priprava strokov za sejanje

Za sajenje česna izberemo največje in najkvalitetnejše glavice, ki jih damo narazen na stroke tik pred sajenjem in nič prej. Stroki so pritrjeni na bazalno ploščo, iz katere rastejo ven korenine. Ko počimo glavico česna na posamezne stroke, se morajo ti lepo odcepiti, tako da pustijo odtis na bazalni plošči. Na robovih odcepljenih delov strokov poženejo korenine, zato pazimo, da jih ne poškodujemo. Manjše stroke raje uporabimo za prehrano, ker bodo večji stroki proizvedli večje glavice do konca rastne sezone, lahko pa jih vseeno posadimo, vendar bodo ti proizvedli bistveno manjše glavice.

Sajenje

V dobro obdelanih tleh lahko posadimo več vrstic česna, kjer naj bodo stroki posejani približno 10 cm narazen, oziroma toliko da bodo imele rastline dovolj prostora za rast. Ožji razmik bo povzročil, da bo zraslo večje število manjših glavic. 

Česen
Pomembno je, da strok posadimo tako, da je koničasti konec obrnjen navzgor in vsaj 2 cm pod površjem. Ko je česen posajen, ga lahko po želji pokrijemo s plastjo zastirke, ki ima učinkovite lastnosti, kot je ohranjevanje vlage, uravnavanje temperature in zaviranje rasti plevela, ter slabe lastnosti, kot je zavetišče za glodalce in privabljanje jelenov. Vse dejavnike je treba pretehtati glede na naravo in lokacijo, kjer boste sadili. Česen ne mara pretirano mokrih tal in tudi ne ponavljajočega zmrzovanja in odtajevanja. Ponavljajoče se zmrzali lahko povzročijo, da se mlade korenine strgajo stran.  Zato je včasih priporočljiva zelo tanka plast zastirke, ki dobro varuje pri hudih zimah. Zastirka pomaga tudi pri poletni rasti česna, ko je huda vročina, saj jo česen ravno tako ne prenese preveč. Kot zastirka so najbolj priporočljivi sesekljani listi, močvirska trava ali trs. Seno iz zrnatih rastlin, kot je pšenica, ni ravno dobra izbira, ker lahko gosti pršice, ki napadajo česen. Seno trave pa je primerno, če vas ne moti velika količina travnih semen v tleh. 

Zalivanje

Česen zahteva dokaj enakomerno vlažnost tal v svoji zgodnji rasti in nato ne potrebuje dodatnega vlage v obdobju zadnjih nekaj tednov. Če pa vlage ni dovolj česen ne razvije obilne glavice. Pretirano zalivanje privede do česna, ki ima slabe ovoje, praske na koži in napadejo ga plesni; tak česen je tudi zelo težko ohraniti za daljše obdobje.  

Pobiranje  

Nekaj tednov pred spravilom česna ne smemo zalivati. Približni čas za pobiranje je odmiranje listov. Najbolje je za začetek pregledati nekaj glavic na terenu, tako da previdno odstranimo talno umazanijo. Pri dozorelih glavicah lahko občutite trdne odrasle stroke preko ovojev. Žetev se lahko vrši že pozno spomladi, glavni pridelek pa je šele avgusta pri poznih sortah in spomladi posajenih strokih. Pred puljenjem lahko okoli česna z ozko lopatico previdno razrahljamo tla. Česen se lahko tudi opeče na soncu in spremeni okus, zato ga raje spravimo in sušimo v skladišču. Pomembno je da skladiščimo samo čiste in zdrave stroke. Tekom rastne sezone tudi odstranimo rastline, ki ne rastejo dobro so na videz sumljive.

Zdravljenje

Ko česen požanjemo, ga moramo preprosto povedano pozdraviti. Pri zdravljenju prehaja energija iz listov v glavico, ko se te posušijo. Odstranimo vso umazanijo iz korenin, pri čemer pazimo, da česna ne ranimo. Korenine pustimo kar pritrjene, saj imajo umirjajoč učinek na stopnjo sušenja. Ob majhni količini pridelka, lahko slednjega postavimo v zunanji prostor, kjer je zaščiten pred soncem in dežjem ter kjer je zadostno kroženje zraka. Učinkovito je, če rastline česna kar obesimo v šopkih z 4-6 rastlinami. Primerno število rastlin v nizu je odvisno od njihove velikosti in stopnje vlage ob trgatvi. Važno je, da kroženje zraka doseže vse posamezne glavice. Obešene šopke odstranimo od neposredne svetlobe, v topel prostor z dobrim kroženjem zraka. Idealna pogoja sta temperatura 27°C in čas sušenja dva tedna. Na ta način se glavice posušijo enakomerno in brez kvarjenja. Cilj so pravzaprav suhi ovoji in ohranitev vlage ter olja v notranjem delu česna.


Sušenje česna


Čiščenje

Ko so česnovi ovoji suhi, pripravimo česen za dolgoročno hrambo, ali ponovno sajenje. Priporočeno je, da najprej izberemo česen za ponovno sajenje. Izberemo najboljše, velike in povsem zrele glavice. Če sadimo takoj v jeseni nam ni treba pretiravati s čiščenjem, ki pa mora biti učinkovito za daljšo hrambo. Čiščenje sestoji iz obrezovanja listov in korenin ter odstranjevanja umazanih zunanjih ovojev. Če so korenine hrustljavo suhe se bodo skupaj z umazanijo snele, če nekajkrat podrgnemo z rokavico, tako da ostane kratek šopek korenin. Če so korenine vlažne, jih morate obrezati s škarjami, pri čemer mora še vedno ostati 1 do 2 cm laskov.  Vrhove obrežemo, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo kože, ki ščiti posamezne stroke. Pustite dovolj stebla, da bodo stroki pred uporabo pokali enostavno. Papirnati ovoj varuje česen in ga ohranja svežega. Odstranite le najbolj umazane zunanje ovojne plasti.

Pridelek česna
Shranjevanje

Dobri pogoji shranjevanja in ustrezno pripravljen česen lahko traja od 6 do 8 mesecev ali več. Dejanski čas je odvisen od številnih dejavnikov. Hranimo ga na hladni in stabilni sobni temperaturi. Temperatura v razponu 15 - 18°C, zmerna vlažnost in vsaj delno kroženje zraka je zelo učinkovito.  Špela B

Instagram