PRIDELAVA SEMEN: KORENJE

Pridelava semen korenja spada med zahtevnejše oblike semenarjenja, saj potrebujemo dve rastni sezoni. Se pravi, je rastlina korenja dvoletnica, ki v prvem letu vzgoji korenino, katero moramo preko zime primerno shraniti. To pa naslednjo rastno sezono znova posadimo, da lahko zraste v rastlino s cvetovi, v katerih se bodo s pomočjo pridnih opraševalcev izrodila semena. 

Semena rumenega korenja z domačega vrta.

Za pridelavo semen korenje posadimo v poznem maju ali juniju. Raje ne prezgodaj (aprila), ker bodo korenine prevelike. Pomembno je še, da jih posadimo čim več. Tako bomo lahko za pridelavo semen odbrali najboljše korenine, ostale pa pojedli surove ali kuhane. Če pa živimo v mrzlih krajih z daljšo snežno odejo, lahko korenine korenja pustimo kar v zemlji, le da jim pred zimo odrežemo zelene dele. Če bomo imeli res smolo, nam lahko korenine pojejo voluharji ali pa bodo zaradi mokre zime začeli gnili, vendar to so zaenkrat bolj govorice. Na našem vrtu smo semena korenja uspešno pridelali na tak način, pa je bila zima dokaj vlažna. 

Shramba korenin korenja v tleh za pridelavo semen v naslednji rastni sezoni (Vir: Kako shranjujemo zelenjavna semena)
Če pa se odločimo, da bomo korenine raje shranili, odberemo najlepše korenine (ustrezne barve, oblike in velikosti) in jim potrgmo zelene liste. To storimo zato, da se ohrani voda. Korenine posadimo v lončke z ustreznim substratom (vlažno žaganje, pesek ali preperelo listje). Lončke s koreninami postavimo v hladen prostor, kjer ne zmrzuje do naslednje pomladi, ko korenine presadimo na vrt. Pri tem pazimo, da jih dobro utrdimo in pravilno obrnemo (s špico navzdol). Lahko pa proizvedemo rastline tudi kar v loncih, le da morajo biti ti ustrezne velikosti in globine. 

Shramba korenin korenja v lonček za pridelavo semen v naslednji rastni sezoni (Vir: Kako shranjujemo zelenjavna semena).
Korenino posadimo od 30 do 45 cm narazen v vseh smereh, saj rastlina korenja zraste tudi do 1,5 metra v višino, zato potrebuje veliko prostora. Ker se korenček zelo rad križa z drugimi sortami korenja, je priporočeno, da se posamezna vrsta sadi vsaj do 1 km narazen. Če to ni mogoče, jih je potrebno izolirati. V tem primeru morate sami poskrbeti za oprašitev. Bodisi to storite ročno ali naselite opraševalce.

Ko je cvetenje mimo, je boljše, če so rastline na odprtem, da se semena dobro posušijo na zraku. Semena so zrela, ko postanejo mrtve rjave barve, cvetovi pa krhki, kar se običajno zgodi tri do štiri tedne po cvetenju. Takrat cvetove odstranimo in iz njih pridobimo semena. Če se ravno pred tem bliža deževno obdobje, raje rastline potrgamo in jih obesimo v notranji prostor, kjer se bodo lahko dokončno posušile

Skica rastline korenja, ki je pridelala semena  (Vir: Kako shranjujemo zelenjavna semena).

 Odstranjevanje semen je sila preprosto; z dlanmi drgnemo cvetove in tako omogočimo, da semena popadajo v vrečko ali večjo posodo. Pridobljena semena pred shrambo dobro posušimo. Učinkovito pripravljena semena zdržijo tudi do tri leta, kasneje kaljivost semen hitro vpada.

 Za shranjevanje semen korenčka priporočamo še ogled naslednjega krajšega videa (v angleščini):

 

Še zadnji nasvet: Za shranitev semen moramo vedno pridobiti semena iz več različnih rastlin. Če jih pridobimo samo iz ene rastline, bodo ti v naslednjih generacijah slaše kaljivi. Pravijo, da je korenček plemenska rastlina in je opraševanje bolj učinkovito, če posadimo semena iz različnih rastlin. Se pravi, če shranimo samo semenske brate in sestre iz iste rastline, bosmo v naslednjih sezonah vedno težje  pridelali nova semena.


Korenček vsebuje največ beta karotena izmed vseh vrst zelenjave. Beta karoten je organska spojina, ki se v telesu pretvarja  v vitamina A, če ga ima premalo. V kolikor ga ima dovolj,  pa beta karoten deluje kot oksidant.


Špela Bavec
Špela B

Instagram