NAMIG - KAKO VZGOJIMO RASTLINO AVOKADA

Eden izmed priboljškov uvoženih dobrin je nedvomno avokado. Zrel, hladnen, sočen avokado paše k marsikateremu obroku, še posebej v teh kvazi-pomladnih mesecih. Vendar sadež avokada nima namena le biti prehranski užitek, ampak vsebuje plodno seme, v katerem se skriva zasnova rastline avokada, ki v ustrezni klimi zraste v veliko drevo. Ta uspeva pri toplejših mediteranskih in tropskih pogojih, toda rastlina, ki jo lahko z malo volje vzgojimo iz semena kar sami, uspeva tudi na naših balkonskih policah.

Slika 1: Pot od semena avokada do odrasle rastline je zelo enostavna
Za začetek potrebujemo ustrezno zrel avokado, v katerem se je seme v celoti razvilo. Ko kupujemo, s prsti poskusimo, če zlahka vdremo v meso- tak avokado bo prava izbira. Pri odstranjevanju mesa pazimo, da semena z nožem ne poškodujemo. Seme nato dobro speremo pod vodo in mu na spodnjem delu odstranimo kožo (št. 1 na Sliki 2). Tako bo voda lažje prodrla v notranjost, kjer se skriva zasnova rastline. Nekje zbrskamo tri majhne palčke (zobotrebce ali pa našpičimo palčke z bližnjega grmovja) in jih zapičimo tako, da bomo lahko seme postavili v kozarec, ki je napolnjen z vodo (št. 2 na Sliki 2). Ko bo čas, bo seme razpokalo in ven bo pokukala koreninica (št. 3 na Sliki 2). Spodnji del semena mora biti vedno namočen, da se bo razvijala korenina, medtem ko bo na zgornjem delu rasla rastlina (št. 4 na Sliki 2). Kozarec s semenom imamo na okenski polici s čim več svetlobe. Če avokado vzgajamo v zimskih mesecih, bo rastel zelo počasi zaradi pomanjkanja sončne svetlobe, v poletnih mesecih, pa bo kar hitro lahko divjal v odraslo rastlino. Brž ko posije sonce, ga postavimo  na balkon ali zunanjo okensko polico, da neposredno srka sončno svetlobo in se s tem hrani. Najtežje se je odločiti, kdaj rastlino presaditi v tla. Pravijo, da je najboljše, če rastlino opazujemo in ko bodo listki začeli veneti ali bodo izgubili svoj čar, takrat je čas da preselimo avokado v lonček. Lonček naj bo enake velikosti kot kozarec z vodo. Glede tal so spet različna mnenja, kakšna so najboljša. Jaz prisežem na tla iz krtin, pomešana z domačim kompostom. Tej mešanici lahko primešate še nekaj peščene frakcije, da bo drenaža bolj učinkovita. Kakšno pest ali dve finega peska lahko naberemo ob kakšnem potočku (npr. se odpravimo na izlet v Iški vintgar, kjer se ob reki Iški nahaja čudovit pesek- če ga vzamemo eno pest, reka ne bo nič huda in bo primanjkljaj kaj kmalu nadomestila z novo zalogo). In voila- v stanovanju imamo novega člana, ki nam lepša življenje. In seveda novega porabnika ogljikovega dioksida in pridelovalca kisika - bonus za ljudi in naravo ;D.

Slika 2: Vzgoja rastline avokada po korakih
Tako je enostavno, da vas lahko hitro zasvoji in se kaj kmalu znajdete doma s četico avokadovih semen na okenskih policah. Kot vedno, tudi na youtube-u lahko izbrskate celo paleto navodil, pa pripenjam še dva videa za odskočno desko:ŠBŠpela B

8 komentarjev:

 1. Imam že 2 m velik avokado, vendar so njegovi plodovi drugačni a tudi zelo okusni, verjetno bi ga moral cepiti?

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimivo. Nisem vedela da lahko obrodi tudi pri nas. Kje pa ga imate posajenega? Če želite enak okus, ga je treba cepiti ja. Moj avokado ni še velik niti en meter in ga imam trenutno še kot sobno rastlino. Bi pa bilo izjemno, če bi enkrat obrodil tudi sadeže.

  OdgovoriIzbriši
 3. stanka
  tudi jaz imam avokado in za zdaj mi zelo lepo raste. Posadila sem ga direktno v zemljo, tako za hec in glej cudez, raste !!

  OdgovoriIzbriši
 4. Vzgojil sem avokado, ki v teglcu prav lepo raste, ampak imam težavo, ker rjavijo listi, se sušijo, zvijajo....sem zamenjal zemljo, ga prestavil v bolj vlažno okolje, ga škropim....neuspešno....kaj delam narobe? Zemlja je kupljena za presajanje. Zamenjam zemljo?...kak nasvet prosim...

  OdgovoriIzbriši
 5. Kakšni napotki kako sedaj naprej vzgajati avokado ko je že enkrat posajen v teglcu :)?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Po mojih izkušnjah mu pašejo svetloba in sobna temperatura. Jaz sem enkrat enega dala v rastlinjak v upanju da ga bo toplota pognala, pa se je posušil :/. Pri zalivanju pa je tako, da ko je žejen se mu povesijo listi. Drugače pa zelo nezahteven. Upam da fejst raste!

   Izbriši
 6. Moj je star cca. 10 let. Raste v kleti pri oknu. Ko je prevelik, ga enostavno odlomim, tako da je vedno približno enak. Velik je 1,8 m. Enkrat na dva meseca zapičim v zemljo 3 gnojilne palčke. Mož ga redno zaliva in, kot je videti, mu nič ne manjka. Obrodil verjetno ne bo nikoli, je pa zelo lepa rastlinica.

  OdgovoriIzbriši
 7. Pozdravljeni,

  Tudi mi imamo rastlino avokada in sicer starega cca 5 let. Velik je približno toliko kot vaš, imamo pa ga v dnevni sobi. Razmišljali smo že o tem, da bi ga presadili ven, pa nas zadržuje to, da verjetno nebi zdržal čez zimo.
  Zanima pa me naslednje. Ali mogoče veste zakaj bi listi rjaveli, nato se posušili in odpadli? Glede na to, da je dovolj zalit.

  Hvala za informacije,
  LP

  OdgovoriIzbriši

Instagram