ČRNA KUMINA - NIGELLA SATIVA


Črna kumina oziroma Nigella sativa spada med zelišča in vsaj v naših krajih ni tako razširjena. Semena črne kumine so se letos znašla na izmenjavi semen in sadik in so zaradi svoje intenzivne črne barve in zanimivega okusa razveselila mnoge udeležence. Prinesla jih je ena gospa in povedala, da so zelo zdrava, pripomnila pa je tudi, da jih je ponekod v Ameriki že prepovedano saditi zaradi grabežljivih prstov farmacije.

Beseda Nigella izhaja iz besede "niger", kar pomeni črno in se nanaša na črno barvo semen kumine, beseda sativa pa pomeni kultiviran. Črna kumina je kratkotrajnica in zraste od 30 do 45 (izjemoma tudi 60 in več) cm v višino. Je sorodnica Vzhodne Črnike (Nigelle damascene). Cveti belkasto modro, semena pa imajo grobo površino in trikotno obliko ter so velika približno 2-3 mm.

Semena črne kumine- izmenjava semen in sadik pri Gradu Snežnik 2014Črna kumina ne prenaša zmrzali, in za uspešno rast potrebuje sončno lego (prenaša le kratkotrajno senco). Najboljše raste v dobro prepustnih ilovnatih tleh, ki so vlana, a ne pretirano. Rast uspeva med 5 in 25°C (optimalno okoli 14°C). Rastline morajo biti posejane neposredno na mestu, saj rastline črne kumine presajanja ne prenašajo dobro. Sadimo jo spomladi, ko preneha zmrzal (maj). Cveti približno 2 meseca kasneje (julij), dozori pa približno 4 mesece po sajenju (september). Ko stroki s semeni porjavijo jih požanjemo. Priporočljivo je, da celoten cvet pokrijemo s papirnato vrečko in jo pri steblu zatesnimo z roko. Tako ne izgubimo semen po nepotrebnem, saj se rade usujejo. 

 Zaradi svojega kompleksnega okusa, ki je jedek, pekoč, oreškast in oster, popestri marsikatero jed. Semena črne kumine se uporabljajo za začinjanje in začimbne mešanice.Vonj zdrobljenih semen opisujejo kot mešanico limone in korenja, medtem ko okus opisujejo kot križanec med makom in poprom. Alternativno ime muškatni cvet nakazuje njeno podobnost z močnim prijetnim aromatičnim vonjem muškatnega oreščka.
 

Poleg kulinarične uporabnosti pa je črna kumina izjemno poznana tudi v medicini. Olje iz semen črne kumine deluje protimikrobno in je učinkovito proti črevesnim glistam. Številni raziskovalci so ugotovili da semena črne kumine učinkujejo preventivno proti boleznim želodca, črevesja in jeter ter krvnemu raku (levkemiji). Semena vsebujejo kemično snov thymoquinone, ki je učinkovita pri zdravljenju revmatizma in sorodnih vnetnih bolezni ter epilepsije. Semena črne kumine vsebujejo antioksidante in delujejo protirakavo, proti bolečinam, vročini in sladkorni bolezni. Pravzaprav, v večini člankov omenjajo, da pozdravi vse razen smrt.

Špela Bavec

Nigella sativa; Vir slike: http://www.classicnatureprints.com/pr.Hayne.Botanicals/hayne.nigella.sativa.2.html
VIRI:
  1. SMALL, E. Culinary herbs, 2006.
  2. TUCKER, O.A., DEBAGGIO, T. The encyclopedia of herbs: a comprehensive reference to herbs of flavor anf fragrance., 2009.

Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram