IZDELAVA OGNJIČEVE KREMEDanes na tržišču že res težko najdemo ognjičevo kremo, ki ne bi vsebovala škodljivih snovi, kot so npr. parabeni ali parafin. Parabeni so sicer naravnega izvora in ti delujejo protimikrobno, vendar pa v kozmetični industriji uporabljajo sintetične parabene, ki so se v praksi izkazali za škodljive, saj so jih v zaznavnih količinah odkrili v rakastem tkivu dojk [1]. Parafin je sintetični nerazgradljivi odpadni produkt naftne industrije in je po svojih lastnostih precej podoben čebeljemu vosku, zato ga pogosto uporabljajo v kozmetiki. Da bi se izognili uporabi škodljivih sestavin, si ognjičevo kremo (Slika 1) lahko izdelamo kar sami. Z ustnim izročilom se je ohranil precej preprost recept za izdelavo ognjičeve kreme, sestavljene iz vrtnega ognjiča, oljčnega olja in čebeljega voska iz ekološke pridelave (Slika 2). Teh sestavin imamo v Sloveniji še vedno na pretek in so dostopne skoraj v vsakem manjšem kraju, njihove lastnosti in učinki pa so opisane v številni strokovni literaturi [2, 3, 4, 5, 6, 7].

Slika 1: Doma izdelana ognjičeva krema iz ekoloških sestavin
 
OGNJIČ [2, 3, 4]: Ognjič (Calendula officinalis) je nepogrešljiva rastlina ekološkega vrta, saj privablja koristne žuželke, ki uničujejo škodljivce. Je samosevec in se hitro razraste po vrtu. Za svojo rast potrebuje polno sonce, vendar pa prenaša tudi delno senco. Zanj so ugodna zmerno rodovitna tla, ki dobro odvajajo vodo. Ognjič pa ni samo zelo koristen le na vrtu, ampak je zelo uporaben tudi pri izdelavi kozmetičnih izdelkov, med njimi ognjičeve kreme. Uporabni deli so cvetovi, ki imajo značilne učinke na celjenje ran in protivnetne lastnosti. Značilne sestavine so t.i. trierpenski sapoini in alkoholi, flavonoidi, hidroksikumarini, karotionoidi, vodotopni polisaharidi in eterično olje.  Ognjič v obliki mazila, kreme ali olja, v katerem se je namakala rastlina, je primeren za zunanjo uporabo (pri spolnih boleznih, ranah in vnetjih kože ter očesne veznice). Ognjič rahlo zapira rane, tako da pomaga zaustavljati krvavenje, medtem ko njegovi protimikrobni učinki preprečujejo, da bi se mesto poškodbe okužilo. Učinkovito deluje proti gljivicam in nekaterim drugim negativnim spremembam kože, kot so akne, ekcemi, itd. Ognjičevo mazilo celi tudi nožne razjede in poškodbe, boleče ali srbeče hemoroide in krčne žile, razpokane prsne bradavice ter brazgotine od carskega reza po porodu, ki so pogoste posledice nosečnosti. Ključno je to, da se tkivo, ki se zdravi z ognjičem, izredeno hitro celi.

OLIVNO OLJE [5, 6]: Oljčno olje je rastlinskega izvora in se ga za razliko od ostalih olj, ki so semenskega izvora, pridobiva iz plodov (oljk). Oljčno olje sestavlja (98-99%) zmes različnih trigliceridov, ki predstavljajo najpomembnejšo skupino maščob nam dobro poznane in zdrave mediteranske prehrane. Trigliceridi so organske kemične snovi, estri alkohola glicerola (glicerina) z višjimi maščobnimi kislinami, katere v večji meri sestavljajo oljeve kisline (mononenasičene, 80%), v manjši meri pa palmitinove in stearinove kisline (nenasičene, 10%) ter linolove (polinenasičene, 10%). Slednje so še posebej pomembne, saj spadajo med esencialne kisline, kar pomeni da jih živi organizem ni zmožen sam sintetizirati, ampak jih mora zaužiti s hrano. Esencialne kisline  uravnavajo nekatere pomembne biokemične reakcije v organizmu. Sestavine iz oljčnega olja uravnavajo delovanje jeter, žolča in želodca ter pospešujejo sprejemanje vitaminov A, D, E in K. Pomembno vlogo igrajo pri zniževanju holesterola v krvi in tako preprečujejo pojav artioskleroze in obolenja srca. Učinkovito hranijo, branijo in mehčajo kožo, zato je oljčno olje še posebej uporabno v samostojni obliki, ali v kombinaciji z drugimi sestavinami v obliki mil, mazil in krem. Poleg naštetega naše telo varuje še pred boleznimi, kot so razjede in gastritis, sladkorna bolezen, izguba kostne mase ter hkrati ščiti DNK prostih radikalov, deluje protivnetno in preprečuje raka na debelem črevesju, prsih in koži.

ČEBELJI VOSEK [7].: Čebelji vosek čebele uporabljajo za gradbeni material, s katerim si zgradijo satje. Izločajo ga samo čebele delavke, stare od 12 do 18 dni, medtem ko opravljajo nalogo dojilj in še preden postanejo čebele delavke. Čebelji vosek je kemično zelo stabilna in odporna zmes, ki jo proizvedejo čebele s posebenimi žlezami. Zmes sestavljajo estri visokomolekularnih kislin in visokomolekularnih monohidroksilalkoholov, karbolnih kislin, alkoholov in ogljikovodikov. Vsebuje še mineralne snovi, barvila in precej vitamina A. Zaradi teh lastnosti je nepogrešljiva surovina pri izdelavi kozmetičnih izdelkov, kot so kreme za kožo. Že v davnih časih so ga v obliki mazil uporabljali pri zdravljenju krast, opeklin, kožnih bolezni, angine, pljučnice, revmatizma, itd.


Slika 2: Sestavine za izdelavo ognjičeve kreme- vrtni ognjič, ekstra deviško olivno olje in čebelji vosek


IZDELAVA: Za izdelavo ognjičeve kreme (Slika 1) je na voljo precej različnih napotkov, zato se je najbolj enostavno odločiti za enega ali kombinacijo večih, odvisno ali želimo bolj gosto ali bolj redko kremo. Sama sem za izdelavo kreme uporabila 1,5 L ekstra deviškega oljčnega olja, 20 dag čebeljega voska in vrtni ognjič (ognjičevih cvetov toliko, da so na gosto plavali v oljčnem olju) (Slika 2). Cvetove sem stresla v večjo posodo in jih prelila z oljčnim oljem. Zmes cvetov in olja sem približno 2h segrevala in občasno premešala na zmernem ognju, tako da olje ni nikoli zavrelo, saj se pri previsoki temperaturi izgubi veliko njegovih bioloških vrednosti. Po tem sem zmes za 24h pustila stati pri miru na sobni temperaturi v temnem prostoru. Naslednji dan sem preko gaze prelila zmes ognjiča in oljčnega olja v drugo posodo, zato da sem odstranila ognjičeve cvetove in jo kot tako ponovno rahlo segrela ter vanjo vmešala še čebelji vosek, ki sem ga predhodno stopila posebej v drugi posodi. Na ta način se je vosek lažje in hitreje zmešal z zmesjo ognjiča in oljčnega olja. In tako je nastala zmes ognjiča, oljčnega olja in čebeljega voska, ki ji pravimo tudi ognjičeva krema. Takoj ko v segreti zmesi ni bilo opaziti nobene grudice čebeljega voska, sem zmes prelila v posodice in jih pustila odprte, dokler se krema ni shladila (Slika 1). Nato sem posodice zaprla. Tako pripravljena krema zdrži celo sezono, do naslednjega poletja, ko bo vrt spet poln ognjiča. 

Špela Bavec, Društvo Natura Kultura

[1] Paraben. Wkipedia, the free encyclopedia, 01.09.2014. Dostopno na http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben

[2] Pears P. & sodelavci, 2001. Encyclopedia of Organic gardening. (Slovenski prevod: Naravno vrtnarjenje: Do zdravih pridelkov brez kemikalij. Prevedel: Milan Lovka, 2010)

[3] Reader's digest, 2008. The complete book of herbs. (Slovenski prevod: Velika knjiga o zeliščih, Prevedel: Vital Sever, 2010)
 
[4] Grünwald, J. & Jänicke, J., 2004. Grüne Apotheke. (Slovenski prevod: Zelena lekarna, Prevedla Irena Madric & Andrej Rosina, 2007).

[5] Sancin, V, 1990. Velika knjiga o oljki.
 
[6] James D. Corrigan, Olive Oil and Health, 2011. Olive oil and by-Products: Mainly components and compounds effect on health, str 393-407.

[7] Pedrotti, V., 2003. Med, cvetni prah, matični mleček, propolis in strup: Lastnosti in učinki pridelkov čebeljega panja in apiterapija. (Prevedla Marjana Samide, 2002).


Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram