PRIDELAVA SEMEN: OD SEMENA DO RASTLINE

Da semena vzkalijo in kasneje zrastejo v rastlino potrebujejo vodo, svetlobo, toploto in hranila. Ko enkrat seme izpostavimo ustreznim pogojem začne kaliti. Kalitev je proces, s katerim iz semena prične rasti rastlina. Za kaljenje seme hranila ali energijo pridobi iz založnega tkiva, a ko seme poči in se razvijejo prvi poganjki in korenine je potreben drugi vir hranil. To so tla, ki so v osnovi substrat za rast rastlin. Korenina iz tal črpa hranila in vodo, da rastlina lahko raste in sprva razvije steblo, ki je hrbtenica rastline. Steblo rastlini nudi podporo. Ko steblo raste, iz njega poženejo listi. Listje so po domače rečeno kuhinja za rastlino, saj s procesom fotosinteze proizvajajo hrano za rastline. Ko pa rastlina zraste, se na njej razvijejo popki ali brstki in iz njih cvetovi. 

In prav cvetovi so tisti najlepši del rastline, ki pomagajo proizvesti užitne plodove in semena, enaka, kot smo jih posadili. Ko cvetovi cvetijo se oprašijo in iz oprašenih cvetov se lahko razvijejo plodovi in semena. Poznamo dve različni vrsti cvetov: take, ki vsebujejo moške in ženske dele in take, ki vsebujejo bodisi eno ali drugo. Moški deli ali pestiči vsebujejo pelod, ki se s pomočjo vetra ali žuželk prenesejo na ženske dele ali plodnice. In samo iz oplojenih cvetov bodo zrasli plodovi in semena. 

Sestava rastlinskega cveta (Vir: Kako shranjujemo zelenjavna semena)

Najlažje je shraniti semena rastlin, ki v enem cvetu vsebujejo tako moške, kakor ženske dele in se oplajajo kar same. Med te spadajo npr. paradižnik, grah, brokoli, zelje, solata, jabolka, sončnica in mak.

Potem so tako imenovane enodomne rastline, na katerih rastejo cvetovi z moškimi deli in cvetovi z ženskimi deli, oboji na isti rastlini. Med take spadajo buča, kumara, melona, koruza, oreh in kostanj. 

Nazadnje imamo še dvodomne rastline, na katerih rastejo cvetovi z moškimi deli na eni rastlini, cvetovi z ženskimi deli pa na drugi rastlini. Med take spadajo špargelj, špinača in ginko. 

Tako pri enodomnih, kot pri dvodomnih rastlinah pa  nujno potrebujemo pomoč opraševalcev, kot so čebele, čmrlji, metulji in druge pridne žužke, če želimo, da bo iz omenjenih rastlin zrasel užiten plod. 

Nekatere rastline lahko obrodijo seme v eni rastni sezoni (solata, sončnica, koruza, kumara, brokoli, fižol, grah, paradižnik, špinača), ostale pa za to potrebujejo dve rastni sezoni: mednje spadajo korenček, rdeča pesa, zelje, zelena, čebula, pastinak, repa in blitva.

Kot lahko vidite seme lahko uspešno proizvajamo le, če se podrobno poučimo o rastlini, iz katere nastane. Opazovanje in skrb za rastlino je ključni proces za pridelavo semen.

Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram