OZIMNICA: SLIVOV DŽEM

Če imamo slive na vrtu, je domači slivov džem super izbira za ozimnico. Izdelava slivovega džema je pri nas že tradicija. Kadar slive obrodijo, si vedno naredimo zalogo za zimo. To vedno delamo pri stari mami, kar pozna recept, hkrati pa ima štedilnik na ogenj, ki je za kuhanje džema ali marmelade še posebej dobrodošel. Sledeči recept za slivov džem velja za približno 6 kg sliv.

Razkoščičevanje sliv
Zrele slive poberemo in še isti dan skuhamo džem. Slive najprej razkoščičimo in jih damo v lonec. 

Približno 6 kg sliv
Lonec položimo na štedilnik in takoj pričnemo z mešanjem. Mešanje je nekako najtežji del, saj moramo mešati brez prestanka in to 3 h. Ampak se splača, ker na koncu dobimo zelo gost »naravno želiran« slivov džem.

Mešanje sliv na ognju
Po približno 1 h in 30 min dodamo sladkor. Mi dodamo ekološko pridelan trsni sladkor, ki vsebuje več hranljivih snovi in je bolj sladek, kakor procesiran kristalni beli sladkor, zato ga je dovolj 1 kg na 6 kg sliv. Istočasno dodamo tudi 1 deci ruma in 1 deci rdečega vina, ki izboljšata okus džema. Dodata mu posebno aromo in okus.

Dodajanje trsnega sladkorja (1 kg na 6 kg sliv)
Po 3h bo slivovega džema le še za ½ lonca, a bo ta zelo gost. Če tak džem damo na krožnik in krožnik zvrnemo, bo džem zelo počasi lezel po površini in nam ne bo kapnil na tla. To je tista prava gostota, ki se jo splača doseči.

Kuhan slivov džem (po 3 h)
Ko je džem kuhan, ga nalijemo v kozarce. Kozarci morajo biti predhodno sterilizirani in segreti. Kozarce segrejemo v pečici. Kozarce napolnjene z džemom tesno zapremo. 

Polnjenje kozarcev
Pri tem v vsak pokrovček nalijemo malo ruma, da ga razkužimo ter zato, da se na vrhu džema naredi zaščitna plast. Tako bo verjetnost pojava plesni na vrhu džema precej manjša, ki se bo zato lahko ohranil dlje časa. Kozarce po zaprtju pokrijemo z odejo in jih tako pustimo 1 dan pri miru. Nato je džem nared za spravilo v ozimnico.

Sliviv džem po zaprtju za 1 dan pokrijemo z odejo

 Špela Bavec

Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram