OZIMNICA: VLOŽENA RDEČA PESA

Vložena rdeča pesa je nepogrešljiva zimska solata. Zaradi procesa fermentacije, ki je potekel tekom kisanja, vsebuje probiotike, vitamine in minerale, ki jih med zimo potrebujemo, da ohranjamo močan imunski sistem. Jaz sem jo skupaj s sestro letos vlagala prvič, po receptu in navodilih stare mame. Peso smo pridelale na vrtu iz ekološkega semena. Zrasli so res zdravi in veliki gomolji, ki smo jih pobrale konec julija.

Letos smo vzgojili rdečo peso v sosedstvu s korenjem. Izkazalo se je, da sta zelo dobra soseda.
Rdečo peso smo vložile še isti dan, ko smo jo pobrale, saj stara mama pravi, da le tako ohrani sočnost okusa. Če bi rdeča pesa stala pobrana nekaj dni, bi se posušila in okus bi bil zato bolj »žavtav«. Torej prvo pravilo pri vlaganju rdeče pese je, vlagaj jo takrat, ko jo pobereš. 

Pobrano peso očistiš in skuhaš. Skuhaš jo tako, da daš najdebelejše gomolje na dno in potem proti vrhu vedno manjše. Na tak način se bodo lahko različno veliki gomolji enakomerno skuhali. Rdeča pesa je kuhana, ko lahko vilice zlahka zapičimo do sredine gomolja.

Kuhana rdeča pesa
Ko je rdeča pesa kuhana, odlijemo vročo vodo in počakamo, da se ohladi do te mere, da jo lahko olupimo. Rdečo peso je treba olupiti še toplo. Nalažje je, če si pomagamo z vilico, na katero gomolj napičimo in se s tem izognemo stiku z vročino. Olupljeno peso naribamo na kolobarje. Lupljenje in ribanje sva s sestro opravljali kar zunaj. Tako sva se izognili pacanju kuhinje stare mame.

Ribanje rdeče pese
 Naribana pesa lahko tudi nekaj ur počaka. Me smo požele toliko pese, da smo jo skuhale v treh rundah, ker nismo imele večjega lonca. Ocenjeno na oko, smo z njo skoraj napolnile 5 L  veliko plastično posodo. Ko je bila zribana pesa pripravljena, smo zavrele mešanico vode in vinskega kisa, obojega po 1,5 L (skupaj 3 L). Zavreto mešanico smo prelile v posodo s peso in vse skupaj dobro premešale. 

Dodajanje mešanice kisa in vode v naribano rdečo peso 
Ko vlijemo vinski kis z vodo, vse skupaj dobro premešamo
Po tem smo peso vložile v sterilizirane kozarce. Kozarec napolnimo do vrha, pri čemer rdečo peso v celoti zalijemo s tekočino.

Polnjenje kozarcev
 
Zvrhan kozarec, ki ga tesno zapremo
Vsak kozarec smo nepredušno zaprle, in ga obrnjenega povaljale po podlahti roke, da smo preverile, če slučajno pušča. Zaprte kozarce vložene rdeče pese smo nato položile v posodo z vodo in jih še za pol ure zavrele na plinskem ognju.

Ko peso vložimo v kozarce, te še za pol ure zavremo na plinskem ognju

Nato smo lonec s kozarci odstavile s plinskega ognja in jih pustile čez noč. Drugi dan smo kozarce spravile v ozimnico.

Špela Bavec  

Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram