PRIDELAVA SEMEN: POR

Pridelava semen pora spada med zahtevnejše oblike semenarjenja, saj potrebujemo dve rastni sezoni. Rastlina pora je dvoletnica, ki v prvem letu vzgoji užitne liste v drugem letu pa cvetove, v katerih se bodo s pomočjo opraševalcev tvorila semena. Čebula si pravzaprav s porom deli mnoge značilnosti, z glavno razliko, da so listi čebule votle cevi, pri poru pa ravni trakovi. 


Rastline pora, ki so prezimile na prostem

Porovi cvetni peclji lahko poženejo do 180 cm v višino. Zato ne pozabimo, da imajo dovolj prostora in ugoden položaj, da jih kasneje lahko privežemo. Do pozne pomladi ali zgodnjega poletja že zrastejo stebla in cvetni kobuli

Glavni opraševalci za por so čebele in muhe.  Posamezni cvetovi imajo obliko žoge in se odprejo približno za obdobje štirih tednov. 


Cvetovi pora

V času cvetenja je treba por skrbno opazovati, ker ko semena dozorijo, jih iz strokov zlahka pridobimo tako, da jih razdvojimo in sprostimo semena. Takoj, ko opazimo črna semena v cvetu, odrežemo celo glavo in jo vstavimo v papirnato vrečko, da se do konca posuši. 


Zorenje semen pora


Da dozorijo semena pora po navadi traja veliko dlje časa, kot za semena čebule. Pri hrambi semen odstranimo vse nečistoče in plevi, da se bolje obdržijo. Večina zrelih semen pade iz suhega cveta dokaj preprosto, s previdnim tresenjem. Preostanek lahko odstranimo z drgnjenjem cvetu med dlanmi ali skozi sito, skozi katero gre seme lahko skozi. Najboljši način za čiščenje semena je s sejanjem ali rahlim pihanjem. 

Pridobivanje semen pora

 Zrelo seme, ki ga shranimo v hladnem in temnem prostoru, zdrži najmanj dve leti.


Odstranjevanje večjih plev s cedilom. Manjša spihamo.
Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram