PRIDELAVA SEMEN: KODROLISTNI OHROVT

Pridelovanje semen kodrolistnega ohrovta spada med zahtevnejše oblike semenarjenja. Rastlina kodrolistnega ohrovta je dvoletnica, ki v prvem letu vzgoji užitne liste, naslednjo rastno sezono pa cvetove v katerih se tvorijo semena.

Semena kodrolistnega ohrovta
Semena kodrolistenga ohrovta posadimo na prostem po zmrzali. Ko zrastejo manjše sadike, jih presadimo od 20 do 30 cm narazen, ker so rastline široke in imajo močne korenine. V prvi rastni sezoni zrastejo listi, ki jih nabiramo za prehrano do pozne jeseni. Odlični so za juhe, smoothije in čips.

Kodrolistni ohrovt v prvi rastni sezoni
Za pridelavo semen rastline ohrovta pustimo na prostem čez zimo. Mraz in daljša snežna odeja rastlinam ne škodita. Naslednjo pomlad se steblo rastline močno razveja tudi do 2 m visok, zato rastlina nujno potrebuje oporo (privežemo jo ob palico). Razvejana stebla zacvetijo rumeno. Rastlino kodrolistnega ohrovta oprašujejo žuželke. 

Cvetenje kodrolistnega ohrovta v drugi rastni sezoni
Iz oprašenih cvetov se poleti razvijejo dolgi in ozki stroki, v katerih zrastejo majhna okrogla semena. 

Razvoj strokov kodrolistnega ohrovta
Semena so zrela, ko so stroki rjave barve in začnejo pokati (običajno avgusta). Semena so temno rjave barve.  

Zrel strok kodrolistnega ohrovta

Semena pridobimo tako, da stroke poberemo v posodo in po njih podrsamo z nogami, kar omogoča sprostitev semen iz strokov. Semena od nečistoč najlažje ločimo s sejanjem skozi sito ustrezne velikosti, lahko tudi s kuhinjskim cedilom. 

Čiščenje semen s cedilom
Očiščena in suha semena shranimo v stekleno posodo, ki jo hranimo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Tako spravljena semena so lahko kaljiva do pet let. 

Pri pridelavi semen je pomembno, da v isti rastni sezoni ne pridelujemo semena ostalih kapusnic (brstični ohrovt, zelje, itd.), saj se križajo. Če pa že, vsaj 1 km narazen. 

Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram