PRIDELAVA SEMEN: PETERŠILJ

Pridelava semen peteršilja spada med enostavnejše oblike semenarjenja, kljub temu da potrebujemo dve rastni sezoni. Rastlina peteršilja je dvoletnica, ki v prvem letu vzgoji užitne liste, v drugem pa cvetove, iz katerih se razvijejo semena. Peteršilj je tujeprašnica, vendar se ne križa z nobeno drugo vrsto zelenjavnih ratslin. Se pa različne sorte peteršilja kriajo med sabo, zato se za vzgojo semen sadi samo ena sorta. 

Semena peteršilja
Semena peteršilja posadimo na prostem spomladi, po koncu zmrzali. V prvi rastni sezoni zrastejo užitni listi, ki jih žanjemo do pozne jeseni. Za pridelavo semen korenine peteršilja pustimi na prosem čez zimo. Pri tem stebla skrajšamo malo nad korenino (okoli 3 cm). Mraz in snežna odeja rastlinam ne škodita. V drugi rastni sezoni iz korenine peteršilja zraste razvejana rastlina, visoka do 0,5 m. Na njej se razvijejo cvetni kobuli, iz njih pa semena. 

Cvetni kobuli peteršilja
Cvetovi peteršilja so rumeno-zelene barve, oprašijo jih žuželke. 

Cvetovi peteršilja
Semena so sprva zelene barve, ko pa dozorijo se obarvajo rjavo.

Nezrela semena peteršilja
 S čiščenjem semen nimamo nobenega dela, saj semena zrastejo gola, brez zaščite. Le ločiti jih je potrebno od stebla, kar je pri zrelih semenih zelo enostavno, ker že ob manjšem tresenju odpadejo iz rastline.

Semena spravimo v stekleno posodo in jo hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. 

Špela B

1 komentar:

  1. Pri pridelavi semen paradižnika bi rada povsem izključila križanje, pa vljudno sprašujem, če bi bila primerna rešitev, da rastlino ovijem v lahki kovertan tik pred cvetenjem; hvala za odgovor in srečno, Alja

    OdgovoriIzbriši

Instagram