PRIDELAVA SEMEN: SOLATA

Pridelovanje semen solate spada med najlažjo kategorijo semenarjenja. Za vzgojo pridelkov solate je potrebno od 45 do 60 dni, za vzgojo "odrasle solate, ki bo proizvedla semena pa od 100 do 120 dni. 

Seme solate
Posamezne solate, ki jih pustimo za seme, morajo biti narazen približno 30 cm, kar zagotavlja dobro prezračevanje in zmanjšuje možnost glivičnih obolenj, h čemur je solata nagnjena. Rastline solate lahko zrastejo tudi do 1,5 m visoko, zato potrebujejo ustrezno podporo (palice, itd.). Spodnji listi se običajno poškodujejo in propadajo, zato le-te redno odstranjujemo, da preprečimo razvoj morebitnih bolezni, a previdno, da ne poškodujemo stebla. 

Solata za seme
Solata ima popolne cvetove, ki vsebujejo tako moške in ženske dele, zato z opraševanjem ni večjih skrbi - solata se oplodi kar sama. V primeru, da želimo vzgojiti semena različnih sort solate, naj si bodo te med sabo vsaj 10 m narazen, ker lahko čebele pri opraševanju povzročijo prehod med sortami (križanje). 

Cvetovi solate
Tako kot regratove lučke, dozorjena semena razvijejo "padala". Semena bodo dozorela v obdobju od 12 do 24 dni po cvetenju. Semena solate poberemo v suhem vremenu. Za maksimalni izkoristek nežno upognem cvetove in jih rahlo potresemo v večjo posodo. V tem primeru zrela semena odpadejo zlahka, nezrela pa ostanejo na rastlini. Postopek ponavljamo vsak dan, ko vreme to dopušča, dokler nimamo semen dovolj. 

Dozorevanje semen solate
Semena v posodi ročno premešamo, da odstranimo plevi, ki jih enostavno odpihnemo stran. 

Alternativno lahko dozorele cvetove porežemo in jih sušimo še par tednov v škatli, še posebej če napovedujejo daljše deževno obdobje ravno v času pobiranja. Suhe cvetove damo v vrečko in cvetove podrgnemo. Nato vsebino iz vrečke pretresemo skozi fino sito, da odstranimo plevi.

Semena spravimo v zaprt stekleni kozarec, ki ga hranimo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Tako spravljena semena so uporabna za sajenje vsaj 3 leta. 


Špela B

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Instagram